Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. The query argument of wpdb::prepare() must have a placeholder. Se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 3.9.0.) in /customers/f/4/6/silvystrand.se/httpd.www/blogg/wp-includes/functions.php on line 3152 Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. The query does not contain the correct number of placeholders (0) for the number of arguments passed (1). Se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /customers/f/4/6/silvystrand.se/httpd.www/blogg/wp-includes/functions.php on line 3152

Att roa sig kungligt

Igår var havet sådär vackert som det är ibland, spegelblankt och alldeles samma ljusblå färg som himlen så att man inte ser var det ena börjar och det andra slutar. Bara några tunna små penseldrag av moln och strömmar som bryter färgen lite.

Nu var ju inte det ovanligt vackra havet det enda ovanliga med gårdagen – som ingen gotlänning kunnat undvika att lägga märke till så var vår kronprinsessa och hennes prins på Gotland. De hade blivit inbjudna för att inviga en härligt interaktiv utställning om Christopher Polhem, en av Sveriges störste uppfinnare och ingenjörer, som föddes för 350 år sedan. Från Gotland, dessutom.

Jag hade nu alldeles egna orsaker att vara glad, även förutom det vackra havet. Som illustratör till Polhemsutställningen var jag också inbjuden till invigningen och fick mingla med alla möjliga roliga typer. Dessutom fick jag se mina bilder i händerna på varierande dignitärer (vackert tryckta på framsidan av den officiella inbjudan). Då myser man ändå lite.

Naturligtvis gör det en också alldeles varm och gosig inombords att som bildskapare höra lösryckta uppskattande kommentarer om ens verk här och där i utställningsmumlet. En skön känsla som man önskar att man kunde spara på burk så att man kunde ta fram och klappa lite på den då och då.


Polhem är alltså herren på baksidan av 500-lappen – han med den roliga mössan och de lite skelande ögonen. Han var den förste att börja med vattendriven automatisk serietillverkning, hundratals år innan Ford kom på att bygga bilar på löpande band. Han uppfann ett hänglås i en modell som ligger till grund för de vi använder än idag. Kardanaxeln och kakelugnarna hade han också ett finger med i – och så skrev han småironiska teaterpjäser och komponerade recept på goda bakelser.

Helt klart min typ av kreatör!

Förra gången jag fick se någon av våra kungligheter i verkligheten var när jag gick i lågstadiet. Jag hade precis fått glasögon, enorma skapelser i trendriktig 80-talsplast som jag närde ett djupt och innerligt hat mot. I ren protest råkade jag ofta lägligt ”glömma” dem hemma när jag gick till skolan. Tyvärr hade jag denna speciella dag glömt att vi skulle få kungligt besök och stod så följdaktligen där på idrottsplatsen med alla andra skolelever och kisade mot en suddig klump hundra meter bort som förmodligen var kungen. Åh, och det regnade också.

Det var inte vidare imponerande, ens för en 9-åring.

Invigningen var inspirerande med flera väldigt duktiga talare. Utställningen, som jag fick se live för första gången, var otroligt snygg, klurig och kul. Bra jobbat, Fenomenalen!

Har ni vägarna förbi Gotland får ni inte missa den. :)

This entry was posted in Bara Livet, Flashback!, Konstnärligheter, När Jag Älskar Mitt Jobb and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Att roa sig kungligt

  1. Misch says:

    Sara rockar fett!! MÅÅÅÅSTE ju se den när jag kommer…är väl öppet någon dag över påsken? Tänk vad fantastiskt mycket jag lärt mig om Polhem denna veckan! T ex att han faktiskt blev 90 år!! Ovanligt på 1700-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>