Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. The query argument of wpdb::prepare() must have a placeholder. Se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 3.9.0.) in /customers/f/4/6/silvystrand.se/httpd.www/blogg/wp-includes/functions.php on line 3152 Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. The query does not contain the correct number of placeholders (0) for the number of arguments passed (1). Se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /customers/f/4/6/silvystrand.se/httpd.www/blogg/wp-includes/functions.php on line 3152

Min Lila Köksträdgård

Kombinationen av sprittande vår i kroppen och tillgången till en egen trädgård för första gången sedan jag bodde hemma har väckt en liten trädgårdsdjävul i mig.
En sådär lite lagom djävul, en som piper förtjust åt de fina krokusarna och knoppade narcisserna men inte riktigt orkar uppbåda större entusiasm över den trasiga komposten. Det kanske kommer.

Jag är väldigt förtjust i växter – många av mina favoritfärger finns just bland de naturnära färgerna. Tyvärr är inte växter riktigt lika förtjusta i mig, möjligen för att den lilla trädgårdsdjävulen även brister när det kommer till saker som att komma ihåg att vattna.

Förra sommaren lyckades dock jag och Sambo förvandla vår lilla balkong till ett prunkande paradis, så det är med viss hoppfullhet jag närmar mig tillgången på trädgård. Saker växer ju hela tiden alldeles själv, så hur svårt kan det egentligen vara?

De som känner mig väl vet nu också att jag har en tendens att vara petig med mina färger. Jag skyller detta helt på konstnärsådran och inte alls på ett latent behov att organisera saker (förmodligen nedärvt på fädernet). Fick jag välja skulle jag ha en trädgård med bara vita blommor, eftersom det är det vackraste som finns. Å andra sidan är lila också väldigt vackert. Rött med, dramatiskt sådär.
Oavsett, får jag bestämma så ska varje färg ha sin plats, och inte på något vis blandas helt oorganiserat. Sambo har vissa invändningar mot mina storslagna planer. Vi får se.

Idag har jag i alla fall fönstershoppat på Tradera och andra sidor runt om på nätet och konstaterat att jag vill ha en lila köksträdgård. (Förutom vitt leder lila ligan som favoritfärg.) Det är helt otroligt vilka frukter, bär och grönsaker som går att få i lila nuförtiden.

Lila morötter, till exempel. De här heter Purple Haze.

Lila basilika, Purple Ruffles.
Den här snyggingen fanns i Botaniska i Visby ifjol. I år ska jag ha en.

Lila paprika. Den här heter antingen Purple Beauty eller Tequila. Vi köpte den på Plantagen i Jönköping ifjol och sparade frön som just stoppats i jorden. Med lite tur får vi lila paprikor även i sommar. :)

Lila physalis, Purple de Milpa. Den här vill jag verkligen ha.

Lila blomkål, Purple of Sicily.

Lila broccoli, Summer Purple.

Lila bönor, Purple Queen.

Auberginerna Kame Shine Brinjal och Violetta di Firenze.

De här fantastiska lila tomaterna dröjer det nog däremot tyvärr flera år innan man kan hitta i fröhyllan… Kanske lagom i tid tills min trädgårdsdjävul fixat den där komposten.

Tänk att växter både kan vara så vackra och se så goda ut samtidigt! Jag tror inte det vore några problem att få i sig dagens dos av grönt, bara dagens grönt var lila. :)

This entry was posted in Trädgård and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Min Lila Köksträdgård

 1. Misch says:

  Saknar dina inlägg :)

 2. kajsa says:

  Wow, Me like jättemycket. Jag visste inte att du bloggade.

  • Silvy says:

   Visst är de awesome? Jag har fått tag på frön till lila morötter, brysselkål, blomkål, senap, aubergine och paprika hittills. Och kolsvarta rädisor för att kom igen, svarta rädisor, hur fräckt är inte det?

   Jag har ju bloggat på engelska i andra kretsar i åratal, men i och med att jag startade eget så tyckte jag det kunde passa med en blogg på svenska också, lite mer om Gotland, kreativiteten och mina arbeten. :)

 3. Godiz says:

  O.O Wooooooow! Vill ha…. Liiiilaaaa…. Oooooooooohhh…

  • Silvy says:

   Visst är de awesome? :D
   Jag har lyckats få ihop typ hälften av fröna, nu återstår att se om mina färgfläckiga fingrar är tillräckligt gröna för att lura eländena att växa. ;)

 4. Susanne says:

  Men vilken rolig ide´att odla efter färger. Jag framemot skördebilderna.
  Undrar vilken färg det blir nästa år…:-)

  • Silvy says:

   Ja, jag hoppas jag kan få tag på alla frön jag vill ha, och sen faktiskt få röjt upp ett land att så dem i. Skulle vara riktigt häftigt att kunna duka upp en sån måltid! :D

 5. Misch says:

  Så underbart vackert!! Tror dock att en kombination av vitt och lila skulle vara jättesnyggt :D. Säkert ”fädernet” som lärt dig organistaionsförmåga men vem du fått färgsinnet ifrån vete tusan ;).Troligen en mycket konstnärlig, estetisk kvinna neråt Skurup med många katter…Längtar ibland efter trädgård..tills jag kommer ihåg att till slut var det BARA trasiga komposter och 5 miljoner maskrosor och annat ogräs. Förutom ett litet fint stenparti :)

  • Silvy says:

   Visst är de fantastiskt fina?
   Fördelen med att bo landet är att det inte gör nåt med trasiga komposter och maskrosor. Man kan bara fixa till små delar till söta lagom små rabatter, så får det vara äng på resten. ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>